Temettü emekliliği mi? Temettü gelirlisi mi?

Temettü Emekliliği son dönemlerde çok tartışılmıştır. Kimisi temettü emekliliğini finansal özgürlük için bir amaç edinmiş iken kimisi de temettü yatırımını gerçekçi bulmamakta hatta temettü yatırımının karşısında olduğunu belirtmektedir. Sonuç olarak ister temettü endeksli ister büyüme endeksli, isterseniz sadece yatırım anaçlı yatırım yapın sonuçta amaç gelecekte kazançlı olmaktır.

Bu yazımda Temettü Emekliği ile Temettü Getirisi ni tartışacağım. Aslında ikisi de aynı şey ama aralarında milyon kat fark var.



Haydi tartışalım....

Ben aklı temettü emekliliğine yatan insanlardan biriyim. Sonuçta birine borç veriyorsam borcunu ödemesin isterim. Ve bunu yakın zamanda görmek isterim. Ancak şu andaki yatırım yaptığım hisse senetlerinin hiç biri son 3 yılda temettü dağıtmayan hisseler olsa da ileride temettü veren hisselere yönelmek niyetindeyim.

Yazımın başında da belirttiğim gibi temettü emekliliğini savunanlar, gelecekte alacakları temettü gelirleriyle finansal özgürlüklerini sağlamak istemektedirler. Bu bağlamda ülkemizde tam anlamıyla temettü emekliliği yaşayan biriyle de henüz tanışmış değilim. Ancak yurt dışı kaynaklı bazı bloglarda insanların yaptıkları yatırımlarla temettü geliri elde edip, çalışmadan erken yaşta emekli oldukları, hatta bu temettü gelirleriyle yaşayacakları daha ucuz ülkelere yerleştiklerine dair yazılar bulunmaktadır.

Temettü emekliği hakkında ülkemizde blog yazanların bir çoğunun ise daha yolun başında oldukları görülmektedir. Bazıları 25-30 yıl içinde temettü emeklisi olacakları planlarını bloglarında paylaşmaktalar. Bir çoğu yasal olarak çalıştıkları işten emekli olmadan önce temettü emeklisi olacaklarına inanmaktalar. İnşallah olurlar.

Tahmini süre 25-30 yıl.

Bir insanın kendisini temettü emeklisi olarak tanımlamak için gerekli olan temettü miktarı kaç TL dir.? Bu kişiden kişiye değişir dediğinizi duyuyorum. 3.000 TL mi? 4.000 TL mi? 5.000 TL mi? Yoksa 10.000 TL mi?

Bunu ben şöyle hesaplıyorum.

Çalışırken aldığım para - Emekli olunca alacağım para = Temettü emekli getirisi

Çok basit ama örnekle de açıklamak istiyorum. Diyelim ki çalışırken 8.000 TL maaş alıyorsunuz. Emekli olduğunuzda maaşınız 3.200 TL. Çalışırken aldığınız paraya ulaşmak için 4.800 TL lik temettü getirisi şart gibi görünüyor.

Hemen bu hesabın yanlış olduğunu söyleyebilirsiniz ancak bu hesap benim kendime göre yaptığım hesap. Çünkü çalıştığım iş yerinden emekli olduğumda maaşım %60 azalıyor. Yani yukarıdaki hesap bana uyuyor.

Peki 4.800 TL lik bir temettü getirisi için ne kadar para biriktirmeniz gerekiyor. Ortalama %6-7 temettü veren hisselere yatırım yaptığınızı düşünürseniz aşağı yukarı 850.000 TL civarı bir temettü hissesi almanız gerekmektedir.

Aslında zor bir hedef değil.  Sonuçta temettü emeklisi oluyorsunuz. Ancak 60-65 yaşında. Bütün uğraşlar çalışıeken aldığınız maaşın aynısını emekli olduğunuzda almak için.

Gelelim Temettü Gelirlisi ' ne...

Kendinize yaptığınız yatırımın aynısını çocuğunuza yaparsanız bunun adına Temettü Gelirlisi diyorum. Sizin 60-65 yaşında aldığınız emekli maaşını -10 yaşındaki çocuğunuza temettü yatırımı yapmaya başlarsanız 25 yıl sonra - çocuğunuz 35 yaşında iken almaya başlar. Aynı yatırımı çocuğunuz doğduğu zaman yapmaya başlarsanız 25 yaşında çocuğunuz temettü gelirlisi olur. Yukarıda demiştim ya temettü emekliliği ile temettü gelirlisi arasında milyon fark var diye. Peki bu milyon fark ne? Zaman

Yatırım iyidir.




Yorumlar