Şubat sonu portföyü



Korkunç bir haftayı geride bıraktık. Kahredici haberler aldık. Şehitlerimize allah rahmet eylesin.Allah ailelerine sabır versin. Böyle bir zamanda insan paradan puldan bahsetmek istemiyor. Her şey anlamsız geliyor. Kısaca portföye değinip kapatacağım.



İçinde bulunduğumuz hafta ABD borsaları tarihinin en hızlı düşüşlerinden birini yaşadı. Bu kadar hızlı bir düşüş 1929 yılı büyük buhran döneminde olmuş. Düşünsenize ABD borsasının 20.yüzyılın en hızlı düşüşünü yaşadığı dönemi içinde bulunduğumuz hafta yaşadık. Eğer bu hafta hisselerimizi satmadıysak bir daha ne zaman satarız bilmem.

Peter Lynch' in "Borsada Tek Başına" adlı kitabından bir alıntı yapmak istiyorum. O da büyük buhran öncesi yatırım araçları kullanan bir insanın 60 yıl sonraki kazancını hesaplamış.

"1927 yılında aşağıda adı geçen dört yatırım aracına biner dolar yatırmış olsaydınız ve paranız vergiden muaf olarak birikseydi 60 yıl sonra, yani bugün, elinizde şu miktarlar olurdu:
Hazine bonoları            7.400 Dolar
Hükümet tahvilleri        3.200 Dolar
Şirket tahvilleri             7.600 Dolar
Hisse senetleri            272.000 Dolar
Bütün düşüşlere, krizlere, savaşlara, ekonomik durgunluklara, on farklı devlet başkanına ve etek boylarının defalarca uzayıp kısalmasına karşın hisse senetleri genelde şirket tahvillerinden 
onbeş kat, Hazine bonolarından ise otuz kat fazla kazanç getirmiş!"

Warren Buffet 2008 krizinde hiçbir hisse senedi almamış. Bu durum aslında beni çok şaşırttı. “İster çorap olsun ister hisse senedi, ben kaliteli malı ucuza almayı severim.” diyen adamın hisse senetlerinin ucuz olduğu kriz döneminde hisse almaması çok ilginç. Belki de bir yıl sonra işlerin çok daha kötü olacağına inanıyordu.

Nakitte olan arkadaşlar için bu hafta iyi bir alım fırsatıydı. Ancak hisse almaya korktuysanız sorun yok. Warren Buffet bile kriz döneminde hisse almadıysa....

Bu hafta kendi protfoyümde çok büyük kayıplar yaşadım. Çocuklarda sorun yok. Onların portföyü hem minnak hem daha önlerinde daha çooooook yıllar var.


Birikim iyidir.

Yorumlar

Yorum Gönder