Çocuklarımızın geleceği için hangi yatırım aracı?

Hepimizin en büyük endişesi çocuğumuzun geleceğidir. Çocuklarımız için; İyi iş sahibi olsun, bol paralar kazansın, mutlu bir evlilik yapsın, iyi insanlarla karşılaşsın ve buna benzer bir çok temennide bulunuruz. Bunlardan bazıları bizim elimizde bazıları ise bizim isteğimiz dışında gelişir. Bu yüzden bize düşen en önemli görev isteğimiz dahilinde olanları yapmaktır.

Bu nedir?

Çocuklarımız için yatırım yapmak.



Peki hangi yatırımı yapmalıyız sorusuna gelince birçok yanıtla karşılaşırız. En çok söylenen ve en sevmediğim yanıt hangisidir biliyor musunuz?

"Çocuğa yapılacak en büyük yatırım, eğitimdir ve biz bunu sağlıyoruz."

Evet haklısınız. Bu zaten hepimizin en büyük isteği.
Üstelik yaptığımız değil, yapmak zorunda olduğumuz bir olgudur.
Yani yapmak zorunda olduğumuz bir şeyi yapıyoruz diye övünemeyiz.

Paramız yatırım yapmak için yetmeyebilir. İki, üç çocuğumuz vardır ve bu çocuklarımızı özel okullarda okutmak için her türlü imkanımızı sonuna kadar tüketiyor olabiliriz ve o zaman evet bu cümleyi kurmakta sonsuz haklılık payımız vardır. Yapacak bir şey yoktur. Tam anlamıyla dişimizden tırnağımızdan arttırdığımızla çocuğumuza iyi bir eğitim vermek bu kapsamda en iyi yatırım olarak kabul edilebilir. Sözün bittiği yerdir.

Benim burada bahsettmek istediğim şey bir tutam da olsa para biriktirme şansımız varsa bunu çocuklarımız için kullanmamızın iyi olacağıdır.

Gelelim sorumuza..Hangi yatırım amacı.

Yatırım yapacağımız sürenin uzun vadeli olduğu düşünüldüğünde, ebeveynelerin bir çoğunun yaptığı şey "Sigorta" birikimidir.

- Hayat sigortası,
- Eğitim sigortası,
- Bireysel emeklilik.

Bazı ebeveynler ise,

- Kumbara fonu,
- Altın hesabı,
- Döviz hesabı

açtırmaktadırlar.

Çok az bir ebeveynde hisse yatırımı yapmaktadır.

Peki en iyisi hangisidir?

Bu soruya benim verebileceğim yanıt tecrübelerimle sınırlıdır. O da şudur...Disiplinli bir yatırım.

Hangi yatırımı yapıyorsanız yapın devamlılık ve disiplin çok önemlidir. Bir çoğumuz için para biriktirme işi yeterince disiplinle yapılmadığından, aylık olarak kredi kartından çekilebilen yatırımların daha uzun süreli ve disiplinli olduğunu deneyimledim.

O yüzden sigorta şirketleri kanalıyla yapılan yatırımların -aylık ödemeleri kredi kartından çekildiği için- zorunlu para biriktirmeyi daha kolaylaştırdığını düşünmekteyim. 

Ancak ben çok disiplinli ve kuralcı bir insanım, her ay düzenli olarak altın alırım, dolar alırım ya da hisse senedi alırım diyorsanız o başka. Şapka çıkarırım. Ancak bu yapıda değilseniz size önerim;

- Dolar bazlı eğitim sigortaları
- Bireysel emeklilik

Birikim iyidir.








Yorumlar